Несебър: Да се върнеш назад в времето

Несебър е град, както и морска дестинация, която се намира в област Бургас. Градът е световно културно наследство, заради древността си, и историческото си значение. Градът също има население от 10 000 души, и се намира близо до много летни курорти. Ако не сте ходили все още в Несебър, може би идва време да планирате лятна почивка на там. 

Външните Стени на Стария Град

Исторически Факти

Несебър е един от най старите населени места в България. Преди 3200 години е населен от траките, с името Мелсамбрия. После древногръцко племе пристига в шести век пр. Хр. Те развиват селището и по тяхно време се строят стени и много жилища. После градът става част от Римската империя, и получава името Месемврия. Месемврия продължава да расте и е важен икономически град по времето на Римската Империя. Хан Крум превзема Месемврия в 812 г. Вече градът почва да се нарича Несебър от Славяните които тука живеят. 

Несебър пада под владителство от Османската Империя в 1453 г. Градът днес има културно богатство, и е обявен от ЮНЕСКО като световно културно наследство. Историята на Несебър е важна, и даже може да се види на живо. Стария град се намира на полуостров, който е свързан до днешния град. Но повече за всичко това после.

Несебър в Модерни Времена

Днес, древният град е както всички други морски дестинации. Има и плажове, и хотели, и заведения. Почти на всяка улица има надписи на Руски и Английски. Модерна архитектура можете да намерите, че се строят и много нови жилища. Два големи плажа се намират в Несебър, както и един малък в стария град. Един бонус за туристи е че има много добър градски транспорт в Несебър, и често минават автобуси. Несебър също е много близо до Поморие, Равда, Слънчев Бряг, и Свети Влас. 

Близки Аттракций

Един от най големите в Европа, Аквапарк Несебър е един от върховете на лятото. Ако сте млади или стари, ще има пързалка или плаж за вас. Автобуси също минават често, и ако сте в друг курорт на близко, пак можете да стигнете. Аквапарка е задължителна дестинация за всички които имат удоволствие да плуват или да се забавляват през лятото. 

kidpassage.com

Но не само аквапарка е атракцията в близост до Несебър. Стария град на Несебър е жива история. Ако сте били, значи знаете какво е чувството. Първо, почти целия полуостров е пешеходна зона. Второ, има архитектура от праисторически времена, както и по модерна. Да вървиш пеша през стария град на Несебър без камера за да снимаш ще е трудна работа. Другите забележителности включват античните стени в началото на полуострова, както и античните църкви. В Несебър има много църкви, повечето Български но някой строени и по Византийски времена. Някой от църквите още работят, а други имат само остатъци. Но това не означава че нямат символизм от едно време. Църквите ни показват много за древната история на Несебър. 

За тези които обичат да носят сувенири на приятелите си, имам добри новини. В началото на Стария Град се намират десетки места за всякакви сувенири. Разни лодки, картички, играчки, и слънчеви очила ще намерите. А след това започват всичките продавачи на сладолед и захарен памук да се появяват. Ресторанти има почти навсякъде, с специалитети в морската храна. 

Нощен Живот в Несебър

Несебър се намира близо до столицата на нощния живот на морето, Слънчев Бряг. Да, има и нощни заведения в Несебър, както и игрални зали, и главна улица за разходки. Но, всички знаем че младите харесват активен нощен живот. Слънчев Бряг е само на няколко километра от Несебър. Транспорт има през деня, но ако ще ходите на нощен бар, имайте на предвид че такситата струват повече от тези в големите градове. 

Ако искате да излезете за семейна вечер, има много добри избори из Несебър. Вече говорихме за Стария Град, но той не е единственият избор.  В новият Град се намира Южният Парк, които има площ 27 декара. Паркът е перфектен за вечерна разходка, след ден на плажа. Предполагам че и ако сте на хотел, ще има много забележителности в комплекса. 

За да има хубав нощен живот в Несебър, означава че трябва да има и много хора. Да, 2020 година е година за забравяне, но все пак имаше хора в Несебър. Когато бях аз там, през Август, имаше много хора по улиците. И работеха много ресторанти. Предполагаме че и в 2021 година ще е подобно през летния сезон, след Юни месец. 

Как е Морето в Несебър? 

Да, това е сигурно най важният въпрос за всички които ще ходят на море скоро. Наистина, как е морето в Несебър? Много си е добре. Да, ако има вълни си е ясно че ще има много пясък в водата. По цялото черноморие си е така. Но в олимпийският плаж на Несебър можете да се насладите на красивата гледка към морето. А след 18:00, има много хубави гледки на залеза ако е слънчев деня. На близко се намира централен плаж Равда. Плажът в Равда също е красив. Има бийч барове, както и ресторанти точно до плажа в Равда. А се намира точно на границата до Несебър. Ако се чудите как е морето в Несебър, вече имате отговор. 

Бъдещето в град Несебър

Град Несебър винаги ще е една от най важните исторически дестинации в Европа. Ако търсите да инвестирате в имоти в Несебър, няма да сгрешите. Да, 2020 година беше различна, особено при туризма, но бъдещето изглежда добре. Има нови строежи в Несебър, и туризм от цяла Европа. Тази година се надяваме пак да посетим Несебър, и пак да видим красивите исторически улици на полуострова. До тогава, можем само да чакаме.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: