Панагюрище: Исторически Град с Златна История

Панагюрище е град в южна България, които се намира в област Пазарджик. Градът е малък, но има голяма историческа значимост, свързана с Априлското Въстание, както и с Панагюрското златно съкровище. За всичко това и повече ще научите в този блог, както и 5 причини защо да посетите Панагюрище. 

A view of the center of Panagyurishte
Гледката от паметника

Защо да посетя Панагюрище?

Чудите ли се, дали да посетите или дали да не посетите? Ако не сте решили къде да отидете тази събота и неделя, ще ви дам пет причини защо да посетите Панагюрище. 

1. Панагюрското златно съкровище

Златното съкровище от Панагюрище е античен тракийски комплект от съдове. Открито е в 1949 година, на около 2 километра от Панагюрище. Съкровището е състоящо от 9 съда: фиала, амфора, и ритони. По тях са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Малко над 6 килограма е цялото съкровище по тегло. Изложбите на панагюрското златно съкровище са били в Панагюрище, Пловдив, София, а даже и в Париж. Да, в 2015 година в френския Лувър е имало изложба на тракийското злато. 

golden treasure of panagyurishte
Панагюрското Златно Съкровище

Но къде е панагюрското златно съкровище в момента? Много често правят изложби из цяла България. Последно е било в Панагюрище по време на есента 2020 година. До Ноември месец е било на изложба, но по новите правила тя е затворена. Скоро ще разберем къде ще е отново, и ще съобщим. 

2. Исторически Музей Панагюрище

Да започнем с исторически музей Панагюрище. Там можете да намерите историческите експозиции със всичко свързано с Панагюрище. Както казахме преди моменти, Панагюрското златно съкровище се намира там от време на време, когато не е на изложби по целия свят. 

Има експозиции свързани с Априлското Въстание, както и други събития в Българската история. Друга информация за исторически музей Панагюрище се намира тука

3. Панагюрската Кухня и Панагюрските Ястия

Когато някой хора пътуват, се интересуват от храната която ги очаква на дестинацията. Аз лично съм този вид човек. Винаги искам да знам какво ще се яде когато пристигна на някоя дестинация. Ако и вие се чувствате така, имам добра новина за вас. Панагюрската кухня е една от най добрите в България, и има много различни ястия. 

Яйца по панагюрски, гювеч по панагюрски, както и тутманик по панагюрски, звучат много добре, нали? Да, всякакви храни можете да опитате в панагюрище. Най популярното ястие с сигурност е яйца по панагюрски, и тук можете да видете как се прави. Кухнята на панагюрище е една от причините за вашето посещение на градът.  

4. Историческите Къщи

Има много исторически къщи за посещение. Някой от тези къщи се казват Дудековата къща, Тутевата къща, къща музей Райна Княгиня, както и други. Днес ще фокусираме на тези три исторически къщи. 

Дудековата къща е построена по средата на 19 век, и е била на Петър Дудеков. Той е убит от османците при потушаване на Априлското Въстание, а къщата чак в 1990 година е реставрирана. Днес може да е намерите точно до исторически музей Панагюрище. Къщата е като паметник на Априлското Въстание, и се връщате назад в времето когато влезнете вътре.

Тутевата къща също е историческа къща в Панагюрище. Къщата е свързана с много важен исторически момент в историята на България. В къщата се е обявило Априлското Въстание на 20 април 1876. Собственик на къщата е бил Иван Тутев. Можете да намерите къщата на Ул. Софроний Врачански 6. 

Тутевата Къща

Къща музей Райна Княгиня е къщата на героинята която е ушила знамето на Априлското Въстание. В двора можете да видите гроба на Райна Княгиня. В къщата също се намира експозиция която разказва за живота на Райна Княгиня. Тази къща се намира в списъка на 100-те национални туристически обекта.  Оригиналното знаме на Априлското Въстание се намира в тази къща. 

Има много исторически къщи за посещаване в Панагюрище. Даже повечето ресторанти в градът имат същата архитектура. За хора които харесват архитектура, този град е за тях. 

5. Центъра на град Панагюрище. 

И да не забравим една от най важните причини за посещение, центъра на градът. В центъра на град Панагюрище е направен ремонт, и в момента е изключително красив. Намират се ресторанти с всичките панагюрски ястия които обсъдихме преди малко. В центъра на Панагюрище също се намира спа хотел Каменград. Този хотел е още една забележителност в Панагюрище, заради местоположението си точно в центъра на град Панагюрище. 

Центъра на град Панагюрище е голям, и също има много магазини за всякакви продукти. Можете да си вземете дрехи, хавлии, обувки, както и ключодържатели. Шопингът в центъра на град Панагюрище е голяма атракция за много от посетителите. 

Последната голяма забележителност на центъра на град Панагюрище е мемориален комплекс “Априлци”. В 1976 година е построен за възпоменанието на Априлското Въстание. От главната улица можете да се изкачите до “Априлци”. Мемориалът е емблематично място за честване на годишнините от Априлското Въстание. 

Панагюрище Ви Очаква

Надяваме се отново да сме ви помогнали с избирането на дестинация за посещение. Панагюрище ще ви впечетли, и пак ще искате да посетите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: