Изкачване на връх Белмекен: Само Нагоре!

Юли месец, 2020. Предишната вечер бях се разхождал из Пловдив, и ми писаха, че в 6:00 сутринта отиваме на Белмекен. Да, бях щастлив че ще се изкачвам отново, но пък си бях легнал в 1, и спах само 4 часа. Този ден на Белмекен се оказа много добър за всички, защото научихме много нови подробности за изкачване на планините. Всичко за изкачването на връх Белмекен ще споделим днес, както и други подробности. 

Върхът

Лесен ли е Белмекен за изкачване? 

Да, има хора които често изкачват планини, и хора които нямат тази възможност и са начинаещи. Но въпросът е същият. Лесен ли е Белмекен за изкачване. Отговорът е да. Белмекен се изкачва за около 2 часа и 15 минути, зависи от времето. Наклонът не е труден, и пътят не е камен. Белмекен е един от най лесните върхове за изкачване. 

Интересните факти за Белмекен

Връх Белмекен е на височина от 2626 метра. Намира се много близко до Мусала, в Рилската планина. Белмекен преди се е наричал Бели връх за кратко, както и Коларов, но днес го знаем като Белмекен. Изкачването от Юг се води най лесно, и това изкачване направихме ние. Другите изкачванета са трудни, и в зимно време не са препоръчани. Най близките села до Белмекен са Юндола, и Сестримо. Ние минахме през Юндола, и ще ви опишем пътят от Пловдив и от София до язовир Белмекен. 

Как Да Стигнете До Белмекен От Пловдив

Ние тръгнахме от Пловдив за Белмекен. Пътят за Белмекен минава през Пазарджик, по старата магистрала, и от Белово се завива към Голямо Белово. След като минете Голямо Белово ще пристигните в Юндола, а от там тръгваме към язовир Белмекен. Когато пристигнете на язовир Белмекен ще намерите малък паркинг точно до водата. Ние там паркирахме, и се загубихме, но колата знаехме къде беше. 

Как Да Стигнете До Белмекен От София

От София се стига по два начина. Ние изкачихме Белмекен от югоизточния край. Демек, минахме от тази част която е в близост до Юндола. От София до Юндола се започва първо по АМ Тракия до изхода след Ихтиман. Този изход ще ви качи на старата магистрала, но вместо да тръгнете за Ихтиман, ще тръгнете на Юг към момин проход. Ако сте чели нашия блог за Мусала, пътят за Мусала също минава от тука. От Момин Проход продължавате към Костенец, и там към Белово. След Белово давате директно към Юндола. И от Юндола към язовир Белмекен.

Пристигане на язовир Белмекен

Когато пристигнахме на язовир Белмекен, паркирахме точно до него, и започнахме да търсим пътят нагоре. Хижа Белмекен също искахме да търсим. Но хижата не се намира на същия път към върхът. Ако тръгнете от язовир Белмекен до върхът, етапите не включват посещение до хижата. Върхът се намира по близо до язовира, а хижата е малко по навътре в планината, както и на по ниска височина. 

Язовир Белмекен

Маршрутът които ние избрахме се води най популярният. Проблемът с това беше че маркировките не са много добри, а по едно време липсват изцяло. Но вашата ориентация трябва да е като нашата, само нагоре! Много трудно е да се изгубите на изкачването, защото върхът се намира лесно. Ние питахме другите туристи, и те ни казаха на къде да се качваме нагоре. 

Какво Да Взема За Планинско Изкачване? 

Винаги, абсолютно винаги трябва да се провери какво ще бъде времето на дестинацията. Планината е опасна, и лошото време не прави изкачването по лесно. Ние пристигнахме докато беше слънчево, и като тръгнахме надолу, почна да ни вали. Затова ще ви кажем какво ви е нужно да донесете при изкачването на връх Белмекен.

Задължително

 • Водоустойчиви обувки или ботуши.
 • Анцунг или дълги зимни дрехи (дори и през лятото) 
 • 2 литра вода на човек
 • Храна 
 • Пончо с качулка (заради времето) 

Препоръчително 

 • Втори чифт дрехи (за топлите дни) 
 • Слънчеви очила

Пристигане на Върхът. 

Ние тръгнахме нагоре, и решихме че се бяхме загубили. Причината беше, че нямаше табели. Но както споменахме по рано, табелите по едно време спират. Даже решихме да спрем за половин час почивка. Бяхме спрели точно под върхът, но заради мъглата не видяхме нищо над нас. После тръгнахме нагоре, и разбрахме че сме били на 15 минути от върхът. Да, толкова близко. Това са кадри от върхът на Белмекен. Не е типичен връх, направо ми приличаше на поляна, но все пак има красива гледка. 

Гледка от Върхът

От Върхът до Хижа Белмекен.

След кратка почивка на върхът, решихме да продължим към хижата, защото още беше рано и имахме много време. Проблемът беше че нямаше вече слънце, и времето стана много облъчно. Но това не ни спря, и тръгнахме надолу и към хижата. Хижата се намира по навътре в планината, и се стига лесно. Към хижата се намират крави, които пасът трева. Има вероятност и вие да ги видете, защото са на хижаря, и препоръчвам да ги заобиколите, защото мъжките може да са агресивни. Към хижата пътят беше равен, затова нямаше умора. Минават се малки езера, както и реки. Но най голямото впечатление си остава когато минахме животните. Не очаквах някой да гледа 40 крави толкова далече от населено място, особено в планината. 

Връщане към Колата след Хижата

Когато пристигнахме на хижата бяхме много изморени. Имаше гости и те готвиха класическа Българска скара. Ние пихме по един чай, защото бяхме мокри от дъжда. Да, почна да ни вали сериозно. Добре че имахме по едно пончо на човек, но краката ни бяха минавали през вода. Това ни напомни защо е важно да носим достатъчно дрехи. От хижата до язовир Белмекен ни отне близо час и половина, без катерене. И беше изцяло по равен път. Стигнахме до колата най накрая, след дълъг път, и решихме да се прибираме, че до Пловдив имаше близо два часа. 

Хижата от далече. Намира се на около час път от върхът.

Често Задавани Въпроси

 • Как да стигна до Белмекен? 
 • Къде се намира хижа Белмекен? 
 • Лесен ли е Белмекен за Изкачване? 
 • Колко висок е връх Белмекен? 
 • Кой са най високите върхове в България? 

Белмекен: Краят

Когато посетих Белмекен, първо видях язовира, и си мислих че ни очаква нещо невероятно. Бях прав, но повечето време си мислих кака да избягам от дъжда които ни валя през цялото време. Снимките които видяхте в този блог са правени от мене, и някой от тях са вдъхновяващи. Язовир Белмекен, както и връх Белмекен, предлагат ден пълен с приключения, и хубави гледки. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: