Рилските Върхове: Кой Е Най Лесен За Изкачване?

Рила е най високата планина в България, както и на Балканския полуостров. Рила е на шесто място по височина в Европа, главно заради връх Мусала, който седи на 2 925 метра надморска височина. Освен Мусала, тука се намират Седемте Рилски езера, един от най посетените туристически обекта в България. Също така можете и Рилският Манастир да откриете в Рила. Рилският Манастир може би е най красивият в света, и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Но не само манастира е част от красотата на Рила. Всичките върхове които ще обсъдим днес стават за изкачване. Те също са част от красотата на Рила. И ще ви кажем кой са най лесни, и кой най трудни за изкачване. Но първо ще започнем с кратка история на Рила Планина. 

Историята на Рила Планина

Името на Рила идва от глаголът рия, и така първо е кръстена реката с същото име. Националният парк Рила, е най големия в територията на България. Обявен е национален парк в 1992 година, както и с останалите национални паркове в България. Рилския Манастир има над хиляда годишна история, създаден през Х век. Езерата на Рила, някой от тях познати като седемте рилски езера, съществуват от ледниковият период. Леденото езеро на връх Мусала е едно от най високите ледникови езера на Балканският полуостров. Над 25% от хидроенергийният потенциал на България е от езерата на Рила. Първите изкачвания до Мусала са били през началото на ХХ век. Мусала е най известният връх на Рила, но не е и най трудният. Има хубави пътеки за туристи, и всяка година много хора от цяла Европа изкачват Мусала. Алпинизмът е обожаван спорт от много хора из цяла Европа, и няма как най големите любители да не посетят Рилските Върхове. 

Гледка Към Мусала от хижа Ястребец

Алпинизъм в България

Както споменахме по рано, алпинисти от цяла Европа посещават Рила. Това е защото Рила е най доброто място за алпинизъм в България. Да, много Българи знаят повече места от Рила, но ако си чужденец, Рила и Пирин са най лесни за стигане от София, и също най известни в чужбина. Планински клубове има в цяла България, и наскоро имаше празник за 90 години организиран алпинизъм в България. Алпинизмът в България ще живее дълго, докато има планини за изкачване, и също хижи за посещаване. Нашите алпинисти поемат постоянен риск, за да могат да постигнат тяхната цел. Тези цели може да са различни; някой може да искат да създават рекордни времена, а други просто да учат малките как да се катерят. Както и да е, искаме алпинизъм в България да си остане дълго време! 

Най Лесните Върхове На Рила

Рила има някой от най красивите гледки в България. Някой от тях се стигат лесно, но за други ще трябва да се покатерим по сериозно. Ето какво научих за най лесните върхове на Рила. Първо, размерът не е важен. Мусала е висок връх, но за повечето хора, не е труден. Аз съм го изкачвал по трудния път, но не беше труден. Също не е важно популярността на върхът. Някой от най лесните върхове нямат нито един посетител, а някой от най трудните върхове имат стотици гости всяка седмица. И сега, да започнем със най лесните върхове на Рила. 

Мусала

Мусала е най високият връх в България, както и на Балканския полуостров. Това не означава, обаче, че е труден за изкачване. Да, Мусала има два етапа, един от тях е много по сложен от другият. Мусала също е на 2 925 метра височина, което е високо. Но, пътят до горе е стръмен ако сте по трудният етап. Ако минавате през леденото езеро, и по въжетата, до връх Мусала се стига за няколко часа. Мусала е много популярен връх, и има изградени пътеки. Хижа Мусала се намира на далече от върхът (около 60-90 минути пеша). Ако искате да посетите Мусала скоро, не забравяйте да прочетете блогът ни за връх Мусала тук. 

Белмекен

Белмекен също е един от лесните върхове на Рила. Даже първият път когато изкачих връх Белмекен, мислих че някой беше поставил табелата на върхът погрешно. Белмекен е на височина от 2 626 метра, само 300 метра по нисък от Мусала. Да, два от най високите върхове в Балканският полуостров са два от най лесните. За мене, Белмекен няма нито един етап който е стръмен, освен в началото от язовира. Хижата се намира на далече от върхът, и на по ниско. Белмекен не е толкова популярен колкото Мусала и някой други върхове, и трябва сами да намирате пътеката в някой етапи. В нашият сайт имаме блог за Белмекен който може да ви помогне със вашето изкачване.  С Белмекен ще се справите много лесно, но не забравяйте дъждобран. 

Върхът прилича повече на поле, от колкото планина.

Дено

Връх Дено се намира в източна Рила, в близост до Мусала. Част е от Мусаленския дял, и е на височина от 2 790 метра. През лятото достъпът до връх Дено е лесен, а през зимата някой от пътеките са лавиноопасни. Причината за лесното изкачване е това че върхът се намира много близо до ски зона Боровец, и има лифтове до хижа Ястребец, която е на близко. Дено има наклонен маршрут, който ще ни накара малко да се изморим, но това не е проблем за повечето хора които имат опит. Дори и да не е най известният връх на Рила, Дено е интересен за изкачване, и е перфектен старт за начинаещи алпинисти. 

Най Трудните Върхове На Рила 

Вече покрихме три от най лесните върхове на Рила. Има много повече върхове на Рила, и не сме ги забравили, но тези три са най достъпните, и най лесните за начинаещи. Може би вече се чудите кои са най трудните върхове в Рила, или най трудните върхове в България. Следващите три върхове ще ви докажат че алпинизмът не се учи лесно, и е спорт със сериозен риск. Да започваме! 

Мальовица

Връх Мальовица се намира в София Област, в Рила. Стига се до ЦПШ Мальовица с автомобил, и от там се тръгва пеша. Преди да стигнете, да знаете че не се стига до хижата пеша! Върхът става по стръмен след като минете хижа Мальовица, и по едно време ще започнете да задъхвате по сериозно. Сериозни опасности няма, освен няколко етапа където трябва да бъдете по внимателни, защото можете да се подхлъзнете. Височината на Мальовица е 2 729 метра, и е един от най високите върхове в България, но в Рила височини над 2 500 метра често се срещат. Мальовица е един от най красивите върхове в България, но ако сте начинаещи не го препоръчвам! Ако отивате, гледайте да има по опитен алпинист с вас, за подкрепа. 

Мальовец през зимата.

Павлев Връх

Павлев Връх е връх в Рила, и е може би най сложният връх в цяла България. На височина от 2 667 метра, Павлев връх ще отнеме шест часа по пътеводител да се изкачи. Да, шест часа само в едната посока. Изкачването също включва денивелация от 2100 метра. 1200 на горе, и 900 надолу. Аз лично не съм изкачвал Павлев Връх, и всичката ми информация е от други приключения. Но всичко което съм прочел до сега ми казва че си заслужава да пробвате Павлев Връх. Не е за начинаещи, но през лятото е много хубава гледка на цялата Рила. 

Снимката е от ranica.bg

Харамията

Връх Харамията се намира близо до Мальовица, и е връх препоръчан само за сериозни алпинисти. Върхът е на височина от 2 465 метра. Харамията е много красив връх, и е добър пример за алпийски връх карлинг. Това означава че прилича на каменна пирамида, формирана от ледниците около нея в миналото. Върхът се намира близо до хижа Седемте Езера, а там се стига от хижа Рилски езера, за по малко от час пеша. Ако ви е страх от височини, това изкачване няма да е за вас. А ако сте решили да се изкачвате, да знаете че пътят не се намира трудно. Тръгва се от хижата, и по източния бряг на езерото давате само напред. След това тръгвате нагоре по скалите, и става по стръмно. Така карате до върхът. Харамията е един от най трудните върхове в Рила, но е голяма постижение за тези които желаят да го изкачат. 

Лятна гледка на връх Харамията

Каква Екипировка за Катерене е Необходима? 

Покрихме най трудните върхове в Рила. Да, има и други върхове, които сме пропуснали. Някой ден и тях ще покрием. Но сега, да покрием екипировка за катерене. Екипировка за катерене ще е необходима дори и за лесните върхове. Аз съм изкачвал Вихрен със обувки adidas nitrocharge 2.0 стоножки. Това беше грешка защото 50 пъти се плъзнах по пътят на долу. 

Обувки

 • Важно е да имате обувки за катерене, или ботуши. Времето бързо се променя, и ако имате водоустойчиви, ще се подготвени за всичко.
 • Втори чифт чорапи с тези обувки, ако се намокрите е важно да имате сухи крака. 
 • Ако имате място в багажа, втори чифт маратонки ще помогнат ако върхът ви има големи дистанции по равнина за покриване. 

Дрехи

 • Винаги къси и дълги панталони, защото температурите се променят, и ще ви стане топло или студено много бързо. 
 • Яке или дебела жилетка.
 • Втори чифт тениска или потник, защото ще се изпотите.

Храна

 • За мен плодове винаги са най добрият избор, защото не ме надуват, но все пак всеки е различен.
 • Поне 1.5 литра вода, ако може 3 литра ще сте в добра позиция. 

Друго

 • Малка Аптечка
 • Хапчета за главоболие, аналгин, парацетамол, ибупрофен
 • Тоалетна хартия (тя се деградира, и не е опасно да е оставите в храстите, но ако можете все пак е изхвърлете. 

Рилските Върхове

Вече обсъдихме най лесните върхове на Рила, както и най трудните върхове на Рила. Научихме че Рила е за всеки човек. Има върхове за начинаещи, както и за опитни алпинисти. Някой ден, и аз ще се изкача на трите сложни върхове, които споменахме горе. До тогава, ще продължим да пишем блогове за красотата на България! 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: