Най Старите Градове В България

Не всеки си мисли за най старите градове в България, защото сме свикнали да знаем за тях от малки. Но, все пак, ако някой ви пита за най старите градове в България, за колко от тях ще се сетите веднага? Аз лично само за Пловдив и Велико Търново се сещам, но има и други. В този блог ще открием най старите градове в България. Ако търсите информация за други древни градове в България, можете тук да прочетете за тях.

Първите Селища в България

Някой от първите селища в България съществуват от преди VI хил. пр. Хр. Първо, тези селища са били по пещерите, а после те са били най редовно срещани в Тракия. След години, тези селища стигат Стара Планина, Родопите, и други части на България. Лека по лека, населението расте, и започва да строй по големи селища, както и крепости за защита от врагове. Виждаме възникването на Сердика (София), Пулпудева (Пловдив), и Верея (Стара Загора). Имената се променят много пъти, но тези градове все още съществуват днес. 

Траките, едно от най старите племена в България.

Месембрия (Несебър) се появява малко по късно, около VII век пр. Хр. Същото се отнася и за Одесос (Варна), и Аполония (Созопол). След около хиляда години, е създадена първата Българска държава, и селищата продължават да растат. България има много стари населени селища. Сега ще открием най старите градове в България. 

Созопол

Созопол е най-старият град по българското черноморие. Този град е бил населен най рано в 5 век преди Христа, но това го прави един от най ранните селища в древна България. Созопол се намира до морето, и заради това селището е било пълно с рибари в началото, но е имало и други хора. Созопол продължава да се развива в бронзовата епоха, и в 72 пр. Хр. градът е превзет от Римската империя. Градът също е бил под Византийски, Османски, и Български контрол през средните векове, чак до края на 19 век, когато вече остава Български. Повечето от населението на градът е било от Гръцки произход, но след втората Балканска война, е имало размяна на граждани с Гърция, и градът вече е пълен с Българи. Днес, градът е туристическа дестинация в България, и има население от над 5 000 души. 

София

Да, нашата столица е една от най-старите Европейски столици! Да е наричаме Сердика, Средец, или София, пак ще знаем за кой град става въпрос. Градът има повече от 7 000 годишна история, и продължава да влиза в историята. Продължава да расте по население и по размер; даже е по голяма от Амстердам и Стокхолм, две столици на държави с повече население от наща. Хан Крум е видял на какво стратегическо положение се намира София, и е решил да е превземе, но София става част от първото Българско царство през времето на Омуртаг. През 1376 година се споменава новото име “София” в документ. От тогава си е останало София. След освобождението на България, София си остава столица до днешен ден. Може да няма разкопки като Пловдив, но е красив исторически град, които можете да посетите. 

Велико Търново

Велико Търново може би е най-исторически символичният град в България. Града е поставил началото на третата Българска държава, тази която съществува до ден днешен. Но градът е много по стар от това. Има свидетелство за живот което се връща назад до 2000 години пр. Хр. Градът е бил византийска крепост през ранновизантийският период. Крепостта се е намирала на хълма Царевец. Разкопки на мястото на крепостта са открили монети от Византийските времена. 

Царевец

По времето на османската власт в Велико Търново избухват две Търновски въстания, в 1598 и в 1686. В XIX век градът играе голяма роля в освобождението на България. В 1878 година се подписва Берлинският договор в градът, както и Търновската конституция. Първото велико народно събрание избира за княз Александър Батенберг в Велико Търново. Велико Търново е град с много гъста история. Така също и е красив град за посещаване, и един от най старите градове в България. 

Пловдив

Първите поселения в Пловдив са били неолитни селища около 6 000 години преди Христа. Точна възраст на градът няма, но историците са сигурни че е по древен от Рим, Атина, и Константинопол. Да, Пловдив наистина е толкова античен. В Пловдив има много разкопки на стари паметници, и много от тях са от Римски времена. Античният театър, както и Римският стадион привличат много туристи към тях всяка година. Също така градът е имал много имена. Най ранното име е било Кендрос или Кендрисия, а след това е било Евмолпия. После Филип II  Македонски е превзел градът, и е прекръстен на Филипополис. 

По времето на Римската империя, градът е прекръстен отново, на Тримонциум, което означава градът на трите хълма.  Но после, пак е прекръстен, този път на Пулпудева, от славянските племена които започват заселването си в градът. Пулпудева леко по леко се превръща в Пълдин, а после в Пловдив. Днес, Пловдив си остава исторически град, и е най старият град в България. Аз съм от Пловдив, и винаги ще го препоръчвам за тези които не са били, заради атмосферата, както и чувството че се намирате в друг свят. 

Други Градове

България има някой от най старите градове в света. В този пост покрихме четири от тях, но всички знаем че има много повече, които можете да откриете на този сайт.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: