Обзор: Дестинацията за Всички

Обзор е курорт на север от Бургас, и е перфектна семейна дестинация. Обзор е известен за дългата си плажна ивица. Тя е около 9 км на дължина и има площ 520 000 кв. м. Също така малкият курорт предлага много хотели, къщи за гости, и други места за вашата почивка там. Богатата история на Обзор е бонус за тези които обичат да пътуват на такива исторически дестинации. 

Плажове в Обзор

Плажовете на Обзор ви дават голям избор къде да си почивате. Има диви плажове, но също така можете да намерите красивият плаж Иракли. Иракли е един от топ 10 плажове на България за 2021 година. Добрата инфраструктура в Обзор позволява на гостите да достигат плаж Иракли с доста лекота. Пътищата са балкански, но са хубави и лесно се стига до плажа които се намира на 11 км на юг. 

Дългата Плажна Ивица на Обзор

Плажовете не са като на Слънчев Бряг или друга парти дестинация. Не, в Обзор ще намерите спокойствие, и отдъх от градовете. Плажове в Обзор има, и място също ще намерите. В краят на Юни започва сезонът, и тогава можете да видите повешение на цените.  

Плаж Иракли и Плаж Вая

Плажове Иракли и Вая бяха едни от най чистите и най красивите плажове които съм виждал. Стигнахме до Иракли през един стар път, които върти около 3 километра. Паркинг има, но трябва да стигнете рано, защото плажът е много популярен, и бързо се пълни. 

Снимка на плажове Иракли и Вая

Плаж Вая е охранен плаж, и е малко по чист от плаж Иракли, които беше неохраняем, но много по дълъг. Но все пак, и двата плажа имат места за хранене и пиене. Също така има и много голяма свободна зона на плажа. Да, върви се пеша около 70 метра или 200 метра (зависи от коя посока искате), но не е нужно да се плати. Ако се интересувате от цената, два шезлонга и един чадър струват 21 лева през Юли 2021. 

В краен случай, плаж Иракли и плаж Вая са най добрите плажове в района на Обзор. Когато аз бях, водата беше чиста, топла, и нямаше една вълна. Да, има хора които бяха отишли на почивка, и около обяд плажа стана доста пълен, но пак не е проблем; всички искат да се насладят на чистата вода. 

Нощен Живот в Обзор

Обзор е семейна дестинация. Няма да има купони както на по южните брегове на Черноморието. Бийч Барове има по цялата плажна ивица, и нощни заведения пак могат да се намерят в Обзор. Но, повечето гости няма да са по такива заведения. Честно казано, в Обзор нощен живот може да се намери лесно. Тези които искат да направят парти вечер, ще успеят, но просто да е намерят ще е трудно. 

Има около 10 ресторанта по главната улица на Обзор. Аз лично пробвах три от тях, и бих казал че ако не специализират в морска храна, всичките други ястия ще имат същия вкус.

Плажовете остават без спасители след 18:00, и тогава по големите групи могат да отидат и да си направят парти на плажа. Не препоръчваме употребяването на алкохол на плажа. 

В Обзор нощен живот може да стане много добре. Дори и на ресторантите по центъра на Обзор има много забавни моменти. 

Има много начини да се забавлявате в Обзор. Сега ще покрием историята на курорта, която също е много интересна и забавна за тези които обичат история и всичко от миналото. 

Историята на Обзор

Историята на Обзор е богата, и е свързана с много различни епохи от древната и модерната Българска история. След създаването на Несебър (Месемврия), също така е била създадена и колония на север. Тя се е казвала Навлох, и се е намирала на мястото на днешният Обзор. През Римските времена, градът е бил описан като крепост с много големи стени, по бреговете на Черно Море, и се е казвал Храм на Юпитер. Това име идва от храмът на Юпитер, построен в центъра на тази крепост. Днес се намира централния площад на Обзор на мястото на храмът. 

Когато пристигнали славяните и прабългарите в днешният Обзор, тука е била границата с Византийската Империя. Битки между Българи и Византийци били ставали тука през изминалите векове. 

През годината 1366, граф Амедей Савойски е разрушил всички крепости по Черно Море, с изключение Варна. За жалост, Обзор, по това време познат като Теополис, също е бил разрушен. 

По времето на Османската Империя, градът е прекръстен на Гьозлю (Красивото(, а после в 16 век е прекръстен отново на Гьозекен (Хубав Изглед). Чак в 1934 година градът е прекръстен на Обзор, а тука вече живеят много българи от Тракия. 

Централния Площад на Обзор

Както всеки град с история в България, в Обзор са открити много неща от Византийския и Римския период. Монети, амфори, и други антични неща са намирани тука. За повече информация за историята на Обзор, можете да посетите официалният сайт за историята на Обзор

Други Занимания В Близост До Обзор

Освен да си почивате, може би искате и нещо друго да разгледате в Обзор. Аз лично отидох чак до Варна за първи път в живота ми докато бях в Обзор. Вънка валя, и нямаше да можем да ходим до морето. Отидох до ретро музея в Варна, преди да бъде закрит за винаги. 

Също така съм бил в Бяла. Бяла е малко по на север от Обзор, в област Варна. Там плажа е много стръмен, и не го препоръчвам на тези които ще бъдат изморени след плажа. Бяла е още по спокоен курорт от Обзор, и там нощен живот почти не съществува. 

На Хотел или в Квартира?

Обзор ви дава голям избор как да прекарате вашият престой. Има избор от хотели и къщи за гости, както така и малки квартири и апартаменти. 

Хотелите предлагат гледка директно към морето и имат басейни и ресторанти. Така се отнася и за къщите за гости. Нашата имаше малък басейн, храна, и паркинг. Беше на 300 метра от морето. 

В градчето има и стаи и апартаменти, но те не предлагат басейни или хранене, и може да са по далече от плажа. Но в краен случай, целият град има занимания, и не за всеки човек е важно къде им е стаята. 

Обзор ще ви хареса, където и да сте. Хубавите плажове и спокойните нощи са перфектни за тези които не искат да са на шумна дестинация, но също така има нещо за всеки човек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: