Ретро Музей Варна: Назад в Времето!

Да, нямаше как да пропусна да напиша блог за Ретро Музей Варна. Посетих го през Юли 2021, няколко месеца преди да бъде затворен за винаги. За съжаление, така е решението от собственника, но спомените от това което видях ще остане при мене дълго време. Ако сте тръгнали за морето от Пловдив или София, плажове не са всичко което трябва да потърсите. Има и музей по морето, които показват миналото както ни показа Ретро Музей Варна. 

Началото

При първото влизане в Гранд Мол Варна, нямах търпение да видя табелата за музея. Преди години, бях гледал клип на Бричката, когато той беше в музея. След четири години, реших че и аз трябваше да посетя. Това събитие ми дойде на късмет. Бях в Обзор на море (блога за Обзор можете да прочетете тука), и единият ден валя много дъжд сутринта. Реших с двама приятели да отидем до Варна на разходка. А и на тях им се ходише в музея. 

Упътването за музея е лесно, ако влизате чрез Автомагистрала Черно Море. Малко преди да слезнете от Аспаруховият мост, завивате на дясно, и по кръговото пак на дясно. Карате до още едно кръгово, и се качвате по един път които е като магистрала. След него има още едно кръгово, там правите обратен, и можете вече да видите мола от дясно.

В мола има подземен паркинг, и е безплатен (в 2021 година е безплатен). Музея е на първият етаж. Входа на музея е 12 лева, или 6 за студенти. Също така е 12 лева и за ваксовите фигури. Но ние като студенти за 12 лева общо видяхме и двата музея. 

Автомобилите

Първото нещо което ще забележете за музея, е че има много коли. Да, почти всеки автомобил произведен в СССР и другите страни от Варшавският Договор бяха на изложба. Жигули, Москвич, Шкода, Трабант, Волга, Вартбург, Варшава, Застава, и Юго. И мотори също имаше на изложбата. 

Всичките коли бяха в перфектно състояние. Даже изглеждаха по добре от денят в които са излезли от фабриката. Всичко беше полирано, излъскано, и направено много красиво. Според мен, тези коли не могат да се запалят и шофират, защото повечето бяха в състояние само за изложба. 

Колите могат да бъдат снимани, но не може да се докосват от повечето хора. Да, предпазени са за всеки случай. Всичките автомобили бяха с стари Български регистрационни номера. 

Колите може да са първото нещо на изложбата което ви взима погледа, но според мене трябва всичко да се види, а не само колите. Затова ние още разгледахме.

Електрониката

Музея беше пълен с витрини, и в тях имаше много стари техники. Компютри Правец, Японски Уредби, Елки, и стари телевизори. Да, западна технология имаше. Вероятно беше вкарвана от Кореком на времето, и вече е на изложба. 

Телевизорите от времето бяха много интересни като ги видяхме на изложбата. Големите екрани, но много дълбоки назад, и с големи говорители. Имаше касетофони на Шарп, които бяха внос от Япония. На мен ми харесаха Елките. Те са били Българско производство, и буквално се виждаше еволюцията на домашните калкулатори. Много интересно беше. 

Други домашни уреди също се видяха в музея. Необходимите на кухнята, детски играчки, и даже стотици кутий на цигари. Едно време пушенето е било много разпространено. 

За 6 лева на човек успяхме да преживеем много от нашето минало в тази част на музея. Да, ние не бяхме родени по времето на комунизма, но сме чували изрази от нашите родители и баби и дядовци. Сега успяхме да разберем някой неща които те са ни казали, с визуален поглед. 

Но още по интересно ни очакваше в музея на ваксовите фигури. 

Ваксовите Фигури

Още преди да влезем в този музей, ни очакваше една фигура на Тодор Живков на входа. Тази фигурка беше направена почти същия размер колкото Тодор Живков. Всичко по нея изглеждаше реално, освен това че не дишаше и мърдаше. Вътре ни очакваха още няколко фигури на Тодор Живков. 

В първата част от фигурите бяха някой от най великите български актьори и актриси. Георги Георгиев, Георги Калоянчев, и Невена Коканова, всички звезди от киното на времето, бяха направени като почти реални реплики от вакса. Ретро Музей Варна найсина успя да ги уцели тях! Имаха и великият Баш Майстор, Кирил Господинов, с сребърният му преден зъб! 

След великите български актьори и актриси, видяхме вторият Тодор Живков, с неговият съдружник Леонид Брежнев. Брежнев махаше с ръката си, да ни поведе към другите фигури. Те ни насочиха към политиците.

Първите политици които видяхме бяха Владимир Путин, и Доналд Тръмп. До тях беше и Бойко Борисов, но по някакъв невероятен начин, не бяхме забелязали него изобщо. Чак на края видяхме бате Бойко. Други политици бяха до Тръмп и Путин. За съжаление нямаше Джо Байдън или Румен Радев, но имаше Че Гевара, Фидел Кастро, и няколко други лидери от Варшавският Договор. 

В третата зала имаше други известни личности които не бяха свързани с политиката. Имаше Христо Стойчков, Георге Хаджи, Кристиано Роналдо, и Леонел Меси. Лео Меси и Кристиано Роналдо дълго време може да са били съперници, но тука бяха обединени един до друг. За съжаление, те бяха единственните фигури които не ми харесаха, защото не си приличаха като истинските двама. Но статуята на Роналдо в Мадейра не може да се сравнява с тази ваксова фигура. 

Лили Иванова също участваше, както и Арияна Гранде, Джъстин Бийбър, и Бионсе. В последната зона бяха най познатите лидери от комунистическата сфера. Сталин, Ленин, Георги Димитров, Ерих Хонекер, и Чаушеску. А до тях стоеше най великият. Пабло Ескобар. Това беше най яката част на музея. Да включат този човек в ваксовите фигури. 

Краят на Ретро Музей Варна. 

Да, за съжаление ситуацията си остава същата. Ретро Музей Варна ще затваря своите си врати до края на 2021. Слуховете ни казват че собственника ще се мести в чужбина. Вероятно и там има желание за музей. Ние бяхме много щастливи че видяхме музея. За всички тръгнали от Пловдив или София, плажове не са единствената забележителност на морето. Да, миналият век е бил много спорен, но е важно да си познаваме историята. И няма по добър начин от този, да отидеш на музей. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: