Връх Мальовица: Разходка в Планината

Страх. Това беше чувстото, когато погледнах надолу от една от терасите при изкачването на Мальовица. Невероятна гледка, но също така и страшна.  Един от най трудните върхове в България, Мальовица ще ви изкара алпиниста които се намира в вас. 

Една от страхотните гледки които успяхме да видим

Преди да започнем да описваме Мальовица, трябва да ви предупредим. Това е едно от най трудните изкачвания в България! Ако не сте се качвали на Вихрен или Мусала, или Ботев преди, тука може би ще ви е кръщение с огън. 

Също така, бъдете готови за бърза промяна в времето на върхът. Връх Мальовица има много вървене към него след като се изкатерите на около 2600 метра, и времето там бързо се променя. 

С Нощувка или Не?

Ако търсите къде да нощувате при искачването ви към Мальовица, хижата е добър старт. Но, бъдете готови за отговорът “Не”. Когато ние се обадихме за да видим дали ще има стая за нас, получихме този отговор. Върхът е много популярен, и хижата е перфектно място за нощувка през събота и неделя. 

Ако не успеете да намерите място за нощувка в хижата, село Говедарци се намира на пътя за ЦПШ Мальовица, и там има много къщи за гости и хотели, от които можете да си изберете един. 

Хижа Мальовица от страни

Не всички искат да нощуват, обаче. Мальовица ще ви отнеме около 2 часа и половина от хижата до горе, както и обратно. А от хижата до ЦПШ Мальовица се пътува около 40-45 минути по равен, но доста каменен път. Затова ако ходите за ден, трябва да сте на ясно с колко време ви е нужно. 

През лятото по опитните алпинисти ще успеят за един ден да се качат и да свалят върхът, но за по начинаещите, ще е по трудно. 

Пътят от ЦПШ Мальовица до Хижа Мальовица

Когато пристигнете на ЦПШ Мальовица ви чака един голям платен паркинг. Сега дали е платен или не зависи, защото в Юли 2021 не беше платен, и всички спираха там без проблеми.

Пътеката за хижата почва от тук. Можете да видите върхът от тука.

До този паркинг може да се намери една голяма поляна, от която се тръгва. От ляво се намира самият ЦПШ Мальовица, и на право се вижда старата ски писта. Леко в дясно ще видите ресторант, където можете да пиете и кафе, и чай, и е перфектно място за хранене ако не си носите. Ние си носихме, и не успяхме да го опитаме, но изглеждаше доста посещаван.

Над пътеката която води към хижа Мальовица пише “Национален Парк Рила”. Тази пътека ще ви закара до хижата, и ще ви покаже красотата която ви очаква. 

Първоначално, ще помислите че пътеката към хижата е лесна за преминаване. И сте прави, до някъде. Бързо омръзва да минаваме само камъни след камъни, от които прави стъпването трудно. Около 45 минути до час ще ви са нужни да стигнете до хижата. Ще срещнете две чешми, от които тече изворна вода, и е студена. 

Пристигане до хижа Мальовица

След пътешествието до хижата, ще ви предложим да си вземете малка почивка, и да разгледате картата.

Но картата която е на хижата дава грешна маркировка. За да стигнете връх Мальовица, следите червената маркировка, това е правилно. Но за някой други близки забележителности, като например страшното езеро, дава грешна маркировка. До там се стига с жълто червената маркировка, а не с червено синята маркировка. 

Гледката от хижата към върхът.

След като тръгнете от хижата, продължавате само напред, и пътеката се намира много лесно. Ако можеше да дам оценка на маркировката, бих дал отличен 6. Абсолютно навсякъде е маркирано с лятна и зимна маркировка. 

Изкачването към Връх Мальовица

Лека по лека започвате да се изкачвате. Първата тераса се стига доста леко. Река Мальовишка ще трябва да се присича, но тя не е дълбока, и се пресича доста лесно по камъните. 

Ще пристигнете на втората тераса, при която е направено нещо като паметник. Този паметник почитава тези които са си загубили живота в планината, и ни напомня че планинате трябва да се приема като нещо сериозно. Всичко може да се случи на планината. 

След втората тераса става сериозно. Вече почва пътят да има много камъни, и изисква катерене. До Еленино езеро ще е такъв пътя. Повечето от камъните не шават, но има и такива които може да ви излъжат! Внимавайте много с тези камъни. Важното е че маркировката тука още се вижда. Ако погледнете нагоре, вече може и да видите хора отгоре на Мальовица. Даже като погледнете и видете каква нивелация ви чака, ще се изплашите! Но не трябва да ви е страх от височината. Вече сте стигнали много напред, и ви чака още малко път! 

Когато пристигнете на езерото, погледнете колко е чисто! Няма мръсотия тука, планината е чиста и е гордостта на България. 

Поглед назад, преди да започнем последният етап на Мальовица!

Също така Елениното езеро е перфектно място за почивка, че ви чака около 50 минути нон стоп път, и денивелацията е сериозна. Вече можете само да погледнете напред и виждате колко рязко се издига Мальовица. Това ще трябва да го качите, но не толкова рязко. 

Последният Етап на Мальовица

Първо е трудното, а после лесното. Да това е истината, няма да ви излъжа. Почва се стръмно изкачване по камъните. Тясно е. Каменно е. Но е стабилно. Минава се бързо, и има маркировки. След като стигнете края на екстремното изкачване, ви чакат красиви гледки. 

Първо ще видите Елениното езеро от високо, което е красиво. После по пътя за върхът ще видите и Рилският манастир ако няма облаци или мъгла. Продължавате леко по леко и ще пристигнете на върхът. 

Връх Мальовица: Пристигнахме

Да, беше краят. Но краят само на изкачването. Пристигнахме на върхът, но за малко седяхме. Защо ли? Много хора казват колко е красиво отгоре. Но при нас беше пристигнала една гъста мъгла. 

Една от по ясните авторски снимки от върхът. Бързо се замагли и не можахме да снимаме на ясно от горе.

Нямахме повече от 5 минути за бърза снимка на табелата която ще пазим за вечен спомен. От други сайтове разбрахме че гледката отгоре е много красива. Езерото се вижда още по ясно. 

Време е да се връщаме на обратно

Да, дойде и време да се прибираме. Вече бяхме леко изморени, а и вече на зор заради мъглата. Сложихме дъждобраните и лека по лека по пътеката на долу. 

Вече стана малко по трудно защото надолу е стръмно. До езерото трябва да се внимава. Ако трябва ще се държите и с ръцете си. 

След като стигнахме езерото си направихме голяма почивка, защото и от там надолу пак има много камъни. Но времето вече пак се промени на слънчево и така ни се вдигна морала. 

Това е снимка от теренът които трябва дасе минава на отиване и на връщане.

Бързо стигнахме отново до хижата и пак направихме почивка. Тука вече ни беше свършила водата, и бяхме благодарни че имаше къде да си е напълним. Най лошото беше че забравихме че имахме още 45 мин до ЦПШ Мальовица, и мислихме че ни остават 5-10 минути.

Внимавайте с последната ви почивка на хижа Мальовица. Има още път и не бива да се бавите, защото ние направихме тази грешка. Толкова бяхме изтощени че последният етап не свършваше. Но най накрая стигнахме до колата и всичко приключи. Покорихме още един връх, и той не беше лек. 

Какво е Необходимо за Този Поход? 

Да, вече можете да се питате какво ще ви трябва за този поход. Сега ще ви кажа ние какво взехме, и какво трябваше допълнително да вземем. 

Екипировка

 • Дълги и къси ръкави тениски, достатъчно за преобличане 1 или 2 пъти
 • Горна дреха, по дебела. (Духа на върхът и лятото може и под 0 градуса да се усеща). 
 • Къси гащи за лятото ще са достатъчни.
 • Туристически обувки, и два чифта чорапи ако се намокрите
 • Ако имате място за анцунг, вземете го

Храна

 • Сандвичи, поне два на човек. Повече от 3 може да мухлясат до края и не бива да се яде много че трудно се катери после
 • Плодове, банани и ябълки
 • Някой шоколад ако ви трябва бърз удар на енергия. 
 • Вода, поне 1.5 литра на човек, ако можете повече взимайте

Други необходими

 • Лепенки и връзки ако паднете
 • Щеки (на нас не ни трябваха но ако на вас ви трябват е добре да вземете)
 • Дъждобран

Друго за Мальовица няма да ви трябва, освен ако вие не искате да вземете нещо друго. От нас ви пожелаваме приятен престой на Мальовица и успешно качване!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: