Страшното Езеро .. Не е Толкова Страшно

Ако търсите разходка из национален парк Рила, около връх Мальовица, можете да посетите заслонът при Страшното Езеро. Красотата която ще видите по време на тази разходка е прекалено много, а и не е трудно да се стигне, просто трябва да сте търпеливи. 

Страшното езеро не е толков страшно както името му казва. В същност езерото се казва така заради художникът Христо Йончев. Христо Йончев е бил стигнал езерото, когато го е хванала страшна буря. Тичал е на долу и когато е срещнал други туристи, им е казал че езерото е било страшно. И от там името Страшното езеро се появява. 

Заслон Страшното Езеро

Също така отгоре се намира заслон. Този заслон е там, за да има къде да се скриете ако има отново страшна буря на страшното езеро. В този блог ще ви кажем как можете да стигнете до страшното езеро от хижа Мальовица, и как можете да сте сигурни че няма да се объркате по пътя. 

Къде Се Намира Страшното Езеро? 

Страшното Езеро се намира в национален парк Рила, в Мальовишкия дял. Мальовишкия дял не изисква много подготовка, и има участъци подходящи за всички. Страшното Езеро не изисква много екипировка, но има участъци които ще бъдат доста стръмни.

На около 3 часа път се намира езерото от хижа Мальовица. Можете да намерите ясна маркировка от хижата до езерото. Маркировката е червена и жълта, а също така има и високи колове (някой от които са клекнали), които може да следите. 

Но първо, за да намерите пътя за езерото, минавате зад хижата и надолу към палатки, които се намират близо до една река. Там можете вече да следите пътеката за Страшното Езеро. Ние се изгубихме и без да искаме отидохме към връх Мальовица, и беше много късно да се върнем. 

Трябва да минете зад хижата, и почва маркировката за Страшното Езеро

След като тръгнете по пътеката ще трябва да изкачите стръмният очастък на един от паралелните височини до долината. Това ще отнеме около 40-50 минути, и е най трудната част от всичко. Мокро ще е, както и стръмно, затова внимавайте. Също така е тясно, и ще трябва един по един да го качите. 

Пътят Нагоре

Пътят нагоре към езерото ще ви отнеме време. Ние бяхме изморени, защото предишният ден бяхме на Мальовица, но успяхме да стигнем за около 2 часа и 30 минути. Все пак, това е по бързо от описаните 3 часа и 15 минути. Също така, повечето сайтове също казват че около 3 часа и 15 минути ще ви отнеме в едната посока този проход. 

Когато видете тези камъни, значи че стръмният очастък е приключил

Когато приключите с стръмната част, всичко ще стане малко по лесно. Това е защото вече главното изкачване приключва. Ще намерите една река по пътя, и тука е добро място за една кратка почивка. 

Езерата

Когато срещнете реката, вече ще сте наближили първото езеро. Ние помислихме че едно малко гьолче беше езерото. Това беше грешка. Ние мислехме че езерото беше толкова малко, но първото езеро изобщо не е в този район. Първото езеро ще го видите от далече, и не минавате от него, за да стигнете страшното езеро.

След първият гьол ще има още няколко гьола по пътя. Но вие ще стигнете второто езеро. То се стига след като минавате едни камъни, а после едни клони преди които гледате само към небето. 

Второто Езеро

Минаването на този участък означава че сте почти стигнали второто езеро, и е време за почивка. Не, няма да спирате. Просто вече ще тръгвате по равно, и даже ще почвате леко надолу да ходите. А при този етап ще стигнете второто езеро. Много хора решават да направят почивка на второто езеро, защото предлага красива гледка. 

Пристигане на Страшното Езеро

Страшното езеро не е надалече от второто езеро. Но вземете си почивка, защото страшното езеро ще поиска малко изкачване. Второто езеро е много добро място да се опънете и леко да починете ако желаете. Ако пече и слънце, ще имате много хубава гледка към второто езеро, и температурата няма да е толкова студена.

След почивката, има последен етап нагоре. Този етап е по стръмен от ходенето което сте направили от реката по рано, но не е дълъг. За 10-15 минути ще можете да го изкатерите и него. Маркировката отново е видима почти на всякъде, както и коловете, повечето от които още са издигнати. 

Когато пристигнете на Страшното Езеро, вероятно няма да ви е много страшно. Езерото е по скоро красиво и се намира под високи скали които се издигат рязко нагоре. Заслон Страшното Езеро също се намира тука. 

Заслонът работи. Да, ако имате нужда да нощувате, може да заповядате в заслона. От време на време се използва, ако не и често, защото много хора правят дълги разходки чак до Седемте Рилски Езера. За нашия преход до Седемте Рилски Езера, можете тука да прочетете. 

Има чешма за вода, нещо което е още по важно от заслона за някой хора! Ние наляхме три литра на бързо, за да имаме за обратната разходка. Но направихме една дълга, заслужена почивка. 

Обратно към Хижа Мальовица

След почивката беше време да се връщаме назад към хижата. Трябваше и към Пловдив да се връщаме, затова решихме да тръгваме. Смятах че ще слезем за същия период време. Ние стигнахме до езерото за 2 часа и 30 минути, което включваше пътешествието до хижата от паркинга до хотел Мальовица. 

На обратно се оказа по лесно. Почти всичко беше с наклон надолу, което помогна да стигнем до долу. След второто езеро пак имаше лек наклон, но с енерцията ние го взехме за бързо. Даже бяхме толкова бързи че за 30 минути на долу покрихме около 50% от пътя. 

30 минути по късно и минахме реката с камъните. За 1 час бяхме на последният (или първият ако се изкачвате) етап за Страшното Езеро. Вече е време за официално предупреждение. Този етап е най труден за слизане, и почти през цялото време аз бях на четири крака. Също така, трябва и да следите маркировката. Ние се загубихме и стигнахме до реката която върви до хижа Мальовица, а тя през лятото вероятно има повече вода, и не ни позволява да присечем. През друг сезон може би може да се пресича тази река и да отрежете около 10 минути от пътят ви ако решите да не минете през хижата отново. 

Но ако решите да не минете от хижата, слизате и гледате едни камъни, които водят точно до пътеката към ЦПШ Мальовица. Ние това направихме, и за около 30 минути стигнахме до ЦПШ Мальовица отново. 

Краят На Разходката

И така приключи още една страхотна разходка. Направена ден след изкачването на великата Мальовица!  

Тази разходка е една която може да бъде направена по много различни начини. Други сайтове имат други описания на тази разходка, и как може по друг начин да се стигне до Страшното Езеро. 

Надяваме се да ви е харесало нашето приключение до Страшното Езеро, и вашето също да е много добро! 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: