Бачковски Манастир и Асеновата Крепост

Една голяма разходка която е перфектна за есента тази година е до Бачково и Асеновата Крепост. Времето става по хладно, и почти всички вече минахме през морето. Освен планина през есента, може да отидем и до някой от най старите исторически дестинации в България. Също така, Бачковският Манастир и Асеновата Крепост се намират толкова близко, че можете да отделите няколко часа и за двете исторически дестинации. Първо ще посетим Асеновата Крепост, която се намира точно извън Асеновград. 

Асеновата Крепост

Крепостта се намира в родопите, на около два километра от Асеновград. Тука, историята е жива. Част от крепостта е църквата, Света Богородица Петричка, и също така крепостта се нарича и Петрич от някой хора и историци. Строена през 13 век, Асеновата Крепост е сред Стоте национални туристически обекта. Крепостта е разположена на една самотна скала, и под нея се намира шосето Асеновград-Смолян. Река Асеница се намира там също. 

Есенна разходка до Асеновата Крепост е перфектна за тези които обичат Българската история. Траките са били първото поколение което е открило стратегичната скала. Те са построили укрепление, защото са оценили колко е добър терена. Този район е бил обитаван през римските времена, както и византийските. Да, разположението на крепостта е било много важно за древните империи. 

Също така крепостта е била важна през средните векове. Кръстоносците са е превзели през Четвъртия кръстоносен период. Но след около 30 години, по времето на цар Иван Асен II, е почнала да бъде укреплена заради заплахите от латините. За повече исторически факти за крепостта можете да посетите нейният официален сайт. 

Цени за Посетители

Една есенна разходка до Асеновата Крепост не е скъпа. През есентта, крепостта работи от 09:00 до 18:00. Цените за въздрастни са 4 лева. За ученици, студенти, и пенсионери, те са по 2 лева. А за семейство до 5 човека, плащате 9 лева. Групи с повече от 10 човека получават отстъпка, и цената е 3 лева на човек. 

Тази есен можете да посетите Асеновата Крепост, и да проучите повече за нейната история. А след като приключите с нея, отивате директно към Бачковският манастир. 

Бачковският Манастир

Бачковският манастир е вторият най голям манастир в България, и се намира до Чепеларската река, на около 10 км на юг от Асеновград. Това разположение го прави перфектната следобедна дестинация след сутрин в Асеновата Крепост. 

Кратка история за Бачковският Манастир

Историята на Бачковският Манастир ни връща назад около хиляда години. Манастирът е основан в 1083 година, от Григорий Бакуриани. По това време, тази част на днешната България е била част от Византийската Империя. 21 години преди това, в 1063, село Бачково е създадено на мястото на крепостта Черньовица. 

След падането на Търново в 1393 година, патриарх Евтимий е прогонен в Стенимах, но историци смятат че е ставало дума за Бачковският Манастир. По времето на Османската Империя, Манастирът продължава да бъде дом на книжовници, както и на много монаси от други християнски държави, включително Гърция и Грузия. 

След освобождението, Бачковският Манастир става част от Българската църква през 1894 година. До ден днешен манастирът се поддържа, и е перфектно историческо място за кратка почивка. 

Манастирският Комплекс

В Бачковският Манастир ще намерите много храмове и църкви. Да, все пак е манастир. Главният храм на Бачковският Манастир “Успение на Пресвета Богородица” е построена през 1604 година. До нея се намира църква “Св. Архангели”, която е най старата църква в манастирският комплекс. Църквата е двуетажна, и това по принцип е нормално за времето която е построена църквата. Вътре в “Св. Архангели” се намира галерия на първият етаж, която показва много от разкопките разкрити през 80-те години на XX век. 

Манастирът от високо

Също така в Бачково се намира и музей. Музеят е открит през 30-те години на ХХ век. Вече музеят се намира в южният двор, и тука се намират много исторически църковни артефакти. Главно има икони, кръстове, и други интересни артефакти, някой от които са намирани преди векове. Но най интересното нещо в музеят е Чудотворната Икона на Св. Богородица.

Чудотворната Икона на Св. Богородица

Попринцип този блог не гледа много към историята, но този път ще ви кажа защо тази икона е толкова интересна. Иконата е духът на живота в тези, които поддържат манастира. Винаги е била центъра на вниманието, а посетители постоянно търсят благословение от нея. Но иконата има дълга история, свързана с скриването и, и откриването и. 

В началото на турското господство, иконата е скрита за да бъде запазена, а е намерена чак в началото на XVII век. Веднага е донесана в манастира, и най чудното нещо за монасите е било това, че е била изчезнала отново, и намерена в същото място в планината. Ако може да цитирам за случая, “Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма” (bachkovskimanastir.com). 

Други раскази казват че иконата е била копие на тази нарисувана от ев. Лука, и е прелетяла от Грузия, за да дойде в манастира. До сега още не е сто процента сигурно кога е направена иконата. Повечето историци сочат към XI-век, към краят. 

Иконата на Св. Богородица е достатъчна, за да ви предизвика да посетите Бачковският Манастир. Чудната история за нея ни показва че има дух в целият манастир, и можем да го усетим ако го посетим.

Друго в Бачковският Манастир

Около манастира се намират 13 параклиса. Всеки един от тях е построен преди време, и е издържал до сега. Също така можете да отидете до Манастирската Изба. Избата е открита в 1622 година. Два отдела още работят в избата, която се намира в източния отдел на средния манастирски корпус. Храни, както и вина се намират в избата. Но също така тука се намира известната ракия – Джинджифирка. Тя е произведена от старото манастирско дърво, джиндифир, което е нетипично да се намери в територията на България. 

Бачково и Асеновата Крепост

Една страхотна есенна разходка можете да намерите, когато отидете в Бачково и посетите Асеновата Крепост по пътя. Тази есен може да са затворени дискотеките, както и нощните заведения. Но тези две исторически точки в България ще бъдат открити, и ви очакват да ви покажат богатата им история. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: