Крепостта Царевец

Една от най красивите забележителности в България, крепостта Царевец има богата и дълга история. Тука можете да откриете тази история, и също така да се насладите на красотата която крепостта предлага.

Историята на Царевец

Търновград става столица на България след въстановяването на България в 1186 година. Градът е избран защото е бил един от най укрепените градове, и стратегическото местополужение на градът му дава възможност да се превърне на един от най развитите градове в региона. Но най ранните следи на от живот тука се намират някъде около 4200 години преди новата ера. На хълмът Царевец се е намирал градът Никополис ад Иструм, но градът е бил в упадък.

На хълма са живяли около 3000 човека по времето на второто Българско царство. Градът е обсаден от Османската Империя в 1393 година, и е паднал на 17 юли 1393 година. Според историята, патриарх Евтимий е предал градът, за да няма глад и болести.

Стените на Царевец

Османската империя не е спазвала добрите условия, на която се е съгласила, и Търновград получава тежки последсвтия. Всички църкви са изгорени, а патриаршеската църква е превърната в джамия. Също така и всичко останало е изгорено, но високите стени на Царевец си остават.

Укреплението на Царевец

Царевец е тежко укрепленна крепост. Стратегическата и позиция позволява строенето на дебели каменни стени, и кули по тях. Смятано е, че първите стени са построени през 5-6 век, през ранновизантийската ера. След това е имало строежи на стените в 12 век, значително преди 1185 година. А през второто Българско царство постоянно се обновяват външните стени на крепостта, защото това е била столицата на царството.

Главният вход на Царевец се познава много лесно. Минава се по мост, да се стигне до издигнатите стени, където се намира вратата за да се влезе в Царевец.

Мостът и входа на Царевец

Укреплението на Царевец е издържало над хиляда години, а части от него даже и повече.

Работно Време на Царевец

Крепостта Царевец е отворена всеки ден, но има различни часове. Сега ще опишем часовете в които Царевец работи.

Работно Време Царевец:

Лято: всеки ден от 8:00-19:00 ч.

Зима: всеки ден от 9:00-17:00 ч.

Влизането на посетители не е разрешено след като останат по малко от 45 минути преди затваряне.

Цени за вход в Царевец:

Вход за въздрастни: 6 лв.

Вход за ученици: 2 лв.

Вход за семейства с деца до 3 години: 6 лв.

Велико Търново: Градът около Царевец

Ако ще посещавате Царевец, не забравяйте че ще бъдете в Велико Търново, един от най красивите градове в света. Сега ще ви кажем какво можете да очаквате да видете докато сте в Велико Търново.

Крепост Трапезица е съседната крепост на Царевец. Тя не е толкова укреплена, но и на нея можете да откриете разкопки, тъй като там са открити 17 църкви. Възтановяване на южната кула беше направена наскоро, и са почнати реконструкций на някой от църквите.

Арбанаси е още един спектакъл около Велико Търново. Тука са живяли Търновските Митрополити, и тука можете да откриете много архитектура от 17 и 18 век, както и стари църкви. Всъщност това място е село на около 4 километра от Велико Търново, а името идва от старобългарската дума за Албанци, Арбанси.

Археологически музей Велико Търново е още едно място, която трябва да посетите. Намира се на запад от площад „Съединение“. Много изложения се намират в музея, и можете да откриете повече за историята на Велико Търново тука.

Ако търсите разходка до Велико Търново и Крепостта Царевец, няма да бъдете разочаровани. Ще успеете да видете Българската история на живо, и да се насладите на другите исторически забележителности в Велико Търново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: