Древни Градове в България

България е една от най старите държави в света. Много различни хора са живяли на нашета земя, и още повече са минавали през нея, или по време на война, или по време на мир. Също така, границите на нашата родина не винаги са били като днешните, и както всички знаем преди много години България е била на три морета, както и изцяло извън днешните граници. Някой от най старите градове в България даже вече не съществуват.

В този блог ще покрием древни градове в България, но главно тези, които днес вече ги няма. Ако търсите римски градове в България, тука вероятно ще ги намерите.

Също така ако търсите информация за най старите градове в България, натиснете тук.

Никополис ад Иструм

Един от известните римски градове в България, Никополис ад Иструм се намира на 18км на север от велико търново. Руините на градът са достъпни докато времето е хубаво и няма сняг, демек от пролет до късна есен. Градът е основан през 102 година от император Траян, и е кръстен за Римаската победа срещу даките при река Истер (Дунав). Градът е бил много важен търговски център на времето, и е бил защитен от високи стени, от който и днес има остатъци.

Малко от остатъците на Никополис ад Иструм

Какво е останало от Никополис ад Иструм днес?

Както всички знаем, римските пътища издържат по дълго от почти всичко. Да, още има римски пътища в руините на Никополис ад Иструм. Също така в древният град се намират остатъците на домове, агора, отходен канал, и укрепления. Градът е открит в 1900 година от археолози, и още има нови разкрития в граът до ден днешен.

Никополис ад Нестум

Да, има втори античен римски град в България, с името Никополис, но този се намира в ужна България, област Благоевград. Този древен град е основан през 106 година отново от Траян. Градът е кръстен на победата при река Нестос (Места). Никополис ад Нестум е разположен на пътя които свързва Егейския бряг с главният военен път към Родопите и Филипополис (Пловдив).

Какво е останало от Никополис ад Нестум?

За разлика от Никополис ад Иструм, този град е открит в 1980 година. Някой от остатъците на градът включват пътищата, градската стена, и градското жилище. Също така тука се намират три раннохристиянски църкви, както и публична баня. Банята е била разрошена от пожар, но отново построена, а в VI век отново бутната от земетресение.

Царевец

Царевец е крепост в Велико Търново, и е локацията на бившата столица на второто Българско царство. Крепостта е позната от високите си стени, църквата на хълмът, и главният мост към входът на крепостта. Докато днешният Царевец е на около хиляда години, и доста по млад от другите градове в този списък, той е населен много години преди създаването на България. След падането на Царевец в 1393 година, всички църкви са изгорени от Османската Империя, но днес работят по резтаврирането на църквите.

Велики Преслав

Може би най важният град в историята на България, велики Преслав се намира в област Шумен, и е създаден от Цар Борис I. Градът е бил строен така, за да съперничи на византийската столица Константинопол. Изградени са високи белокаменни стени, както и кули, порти, и църкви. Укреплението на столицата е била подобна на тази в предишната столица, Плиска.

Какво има днес в Велики Преслав?

Както и се отнася за Царевец, Велики Преслав все още е населен град. Но руините на старата столица се намират извън градът. Също така се намира и музей, в който можете да откирете колекций от епиграфски паметници. Руините на Велики Преслав са красива гледка от миналото на българия, и градът е един от древните градове в България.

Перперикон

Един от най древните градове в България, град Перперикон се намира на около 15 км от град Кърджали. Остатъците на градът са на въздраст около 8000 години, и е бил населен от Траки, Римляни, Българи, Славяни, и други групи. Градът е разрошен от Турците в XIV век.

Остатъците на Перперикон

Какво е останало от Перперикон днес?

Днес можете да намерите разкопките и останките от древният град. Това включва паметници, гробища, и средновековата крепост. Също така има и църква в Перперикон, вероятно една от първите християнски църкви в България.

Други антични градове в България

В България има много древни градове. Все пак това е една от най старите държави в света. Древни градове в България може да се намерят на всеки ъгъл, а не само тези описани отгоре. Сега ще ви дадем лист с още няколко древни и антични градове в България.

Лист на древни градове в Бъглария

Също така отново можете да посетите други наши блогове за повече информация за България, както и за някой от най старите градове в България. Ако информацията за древните градове в България ви е харесала, не забрявайте да споделите този пост с вашите приятели и познати, и да разгледате други части на сайта!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: